meatfree monday
Och helt plötsligt så var det måndag igen och den vegetariska fantasin skulle sättas på prov än en gång.
Den här gången blev det indiskt, dhal med ris och hembakade naanbröd.
(recept under bilden)

Dhal
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära
1 tsk koriander
1/2 tsk mald kummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime
Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötterna och finhacka vitlöken.
Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25 - 30 minuter, här upptäckte jag att det var lite väl lite vatten i receptet så jag hällde på någon deciliter till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av kryddorna, smaka sen av igen med salt och limejuice.
Servera dhal med ris och naanbröd.
det saknades lite styrka i grytan så nästa gång tänkte jag testa att använda lite sambal oelek också.
Naanbröd utan ägg
1 pkt jäst, 50 gram
3 dl vatten, fingervarmt
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja
2 tsk honung eller socker
Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja
Värm ugnen till 250 grader (jag körde på 225 då jag har en varmluftsugn)
Smula ner jästen i en bunke och rör ut i fingervarmt vatten.
Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
Stjälp upp degen och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
Fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. (
Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
Stjälp upp degen och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
Fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper) och grädda bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. (
(Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.)
Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.