meatfree monday!
Trots att det är våffeldagen och de flesta äter våfflor idag så skippade jag det idag, istället blev det en annorlunda twist på potatis och purjolökssoppa.
Thaisoppa med chilibaguetter
(recept under bilden)

Thaisoppa
400 gram sötpotatis eller vanlig potatis
1 st purjolökar
1 tsk färsk riven ingefära
8 dl vatten
2 st grönsaksbuljongtärningar
50 gram risnudlar
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 - 1 st lime, rivet skal och saft
0,5 - 1 tsk - 1 tsk sambal oelek
1 dl grovhackad gräslök
Chilismör
25 gram mjukt smör
0,5 tsk pressad citronsaft
1 tsk farinsocker
0,5 - 1 tsk sambal oelek
Skala och skiva potatisen (jag tog 50/50). Strimla purjolöken.
Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis ingefära, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 15 min. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Häll i grädden och smaksätt med limeskal och saft.
Fräs purjolöken i smör i en kastrull. Tillsätt potatis ingefära, vatten och buljongtärningar.
Låt soppan koka ca 15 min. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Vispa eller mixa sönder grönsakerna. Häll i grädden och smaksätt med limeskal och saft.
Låt soppan koka upp och smaksätt med salt och sambal oelek.
Lägg risnudlarna i soppskålar och häll över soppan. Strö över gräslöken.
Lägg risnudlarna i soppskålar och häll över soppan. Strö över gräslöken.
Blanda smöret tillsammans med restem av ingredienserna och bred på två baguetter, värm baguetterna i ugnen.
Servera med soppan med baguetterna.
Servera med soppan med baguetterna.