Dhal aloo - meatfree monday
Jag har en liten kärlek till linser, det är enkelt och det blir väldigt lätt gott, så än en gång när det vankas meatfree monday så sökte jag efter ett lättlagat recept, och som vanligt så blev det linser som är en av ingredienserna!
Så idag blev det dhal aloo med raita, jasminris och naanbröd.

Orginalreceptet kommer från coop.se men vi modifierade det lite..
Dhal aloo
1,5 dl röda linser
3 msk olja
1 tsk gula senapskorn
0,5 tsk Vindaloo Curry
1 msk riven, färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
400 g skalade tomater på burk
1 tsk salt
5 dl vatten
8 potatisar, av mjölig sort, i tärningar
Till garnering: 0,5 dl hela blad från färsk koriander
Skölj linserna väl i flera vatten.
Värm oljan i en stor panna. Lägg i senapsfrön och vindaloo curry. Tillsätt ingefära och vitlök när senapsfröna börjar sprätta och stek 30 sekunder.
Lägg sedan i chili, koriander och gurkmeja och fräs under omrörning ytterligare några sekunder.
Tillsätt tomater, salt och vatten. Koka upp, sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda i ca 10 minuter.
Lägg i linser och potatistärningar och sjud tills allt är mjukt. Smaka av.
3 msk olja
1 tsk gula senapskorn
0,5 tsk Vindaloo Curry
1 msk riven, färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 tsk malen koriander
1 tsk gurkmeja
400 g skalade tomater på burk
1 tsk salt
5 dl vatten
8 potatisar, av mjölig sort, i tärningar
Till garnering: 0,5 dl hela blad från färsk koriander
Skölj linserna väl i flera vatten.
Värm oljan i en stor panna. Lägg i senapsfrön och vindaloo curry. Tillsätt ingefära och vitlök när senapsfröna börjar sprätta och stek 30 sekunder.
Lägg sedan i chili, koriander och gurkmeja och fräs under omrörning ytterligare några sekunder.
Tillsätt tomater, salt och vatten. Koka upp, sänk värmen, lägg på lock och låt sjuda i ca 10 minuter.
Lägg i linser och potatistärningar och sjud tills allt är mjukt. Smaka av.
Vi hittade ingen vindaloo curry, däremot fanns vindaloo cooking sauce som vi tog istället, eftersom den är en färdig sås ökade vi mängden rätt rejält och tog ca 3 msk cooking sauce, som givetvis går att öka efter smak.
Raita
2.5 dl soygurt
0.5 dl hackad färsk mynta
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
0.3 st gurka
salt
peppar
1 msk honung
1 st vitlöksklyfta
0.3 st gurka
salt
peppar
Riv gurkan och låt rinna av i en sil, blanda ihop allt och smaka av med salt och peppar.